duminică, 10 februarie 2013

Stimularea vizuala

Problemele oftalmologice se inscriu in lista patologiilor asociate paraliziei cerebrale identificate la copii.  Datorita leziunilor cerebrale cauzate de lipsa de oxigen la nastere, nervul optic, responsabil de transmiterea stimulilor vizuali de la ochi catre creier, este si el afectat.
Raisa este diagnosticata cu atrofie de nerv optic si in primele 7-10 luni de viata a fost practic in intuneric deoarece creierul ei nu primea nicio informatie de la ochi, traseul vizual fiind intrerupt din cauza leziunilor. Cu timpul, datorita terapiilor combinate care i-au stimulat practic toate functiile, Raisa a inceput sa primeasca si informatii vizuale.
Cunoastem cele mai multe aspecte din mediul inconjurator vazandu-le, asa ca e de prisos sa vorbesc despre importanta stimularii vizuale a copiilor cu paralizie cerebrale si despre cat de mult pot invata prin folosirea imaginilor si a flash cardurilor. 
Ceea ce am aflat de la Bob Doman si mi-a retinut atentia in mod deosebit a fost ca exista doua tipuri de vedere, vederea centrala si vederea periferica. Prima afectata in cazul paraliziilor cerebrale (dar si in cazul copiilor cu autism) este vederea centrala pe care noi o folosim pentru a privi un obiect. Pentru a vedea in jurul obiectului pe care il privim, folosim vederea periferica. Asa am inteles de ce Raisa nu poate privi un obiect mai mult de doua secunde. Ea foloseste numai vederea periferica si e foarte greu de imaginat ce intelege ea din ce vede, e ca si cum ar scana ceea ce este in jurul ei. Vederea centrala este extrem de importanta pentru ca ea ofera creierului o informatie buna, de durata, pe cand informatia oferita de vederea periferica este fara valoare si folos.

Astfel, in cadrul programului NACD in care este inscrisa Raisa, avem activitati prin care stimulam vederea centrala, iar rezultatele, desi foarte mici, isi fac aparitia. Una din aceste activitati este urmarirea in conditii de intuneric, timp de 5 minute de mai multe ori pe zi a unui filmulet sau video care sa ii atraga atentia si sa o determine sa fixeze cu privirea ecranul telefonului si sa urmareasca imaginile.
Pentru ca trebuie sa facem aceasta activitate de foarte multe ori pe zi, caut mereu pe canalul Youtube filmulete si videoclipuri  care stimuleaza vederea si o atrag pe Raisa pentru a le urmari.

Si aici se opreste lista noastra. Daca mai aveti voi idei de astfel de video va rog sa mi le trasnmiteti.
Va imbratiseaza,
Cati si Raisa



6 comentarii::

Doamne,cat de frumoasa e aceasta poza,minunat!!!

La mulți an Cati! Te admir pentru curajul tău! :)

Multumim mult! Va imbratisez!

Din categoria DESENE ANIMATE EDUCATIVE (sunt in limba romana, sunt mai multe, dar iesea ditamai carnatul daca dadeam link la search-ul meu):

http://www.youtube.com/watch?v=AbkmwWlweIU

Ca sa completez mesajul de mai sus: Sanatate!

Multumesc, nu stiam de ele. Foarte faine, le vom viziona, sper sa ii placa si Raisei!
Multa sanatate!

Trimiteți un comentariu

Multumim pentru cuvintele, sfaturile si gandurile bune!