duminică, 10 februarie 2013

Stimularea vizuala

Problemele oftalmologice se inscriu in lista patologiilor asociate paraliziei cerebrale identificate la copii.  Datorita leziunilor cerebrale cauzate de lipsa de oxigen la nastere, nervul optic, responsabil de transmiterea stimulilor vizuali de la ochi catre creier, este si el afectat.
Raisa este diagnosticata cu atrofie de nerv optic si in primele 7-10 luni de viata a fost practic in intuneric deoarece creierul ei nu primea nicio informatie de la ochi, traseul vizual fiind intrerupt din cauza leziunilor. Cu timpul, datorita terapiilor combinate care i-au stimulat practic toate functiile, Raisa a inceput sa primeasca si informatii vizuale.
Cunoastem cele mai multe aspecte din mediul inconjurator vazandu-le, asa ca e de prisos sa vorbesc despre importanta stimularii vizuale a copiilor cu paralizie cerebrale si despre cat de mult pot invata prin folosirea imaginilor si a flash cardurilor. 
Ceea ce am aflat de la Bob Doman si mi-a retinut atentia in mod deosebit a fost ca exista doua tipuri de vedere, vederea centrala si vederea periferica. Prima afectata in cazul paraliziilor cerebrale (dar si in cazul copiilor cu autism) este vederea centrala pe care noi o folosim pentru a privi un obiect. Pentru a vedea in jurul obiectului pe care il privim, folosim vederea periferica. Asa am inteles de ce Raisa nu poate privi un obiect mai mult de doua secunde. Ea foloseste numai vederea periferica si e foarte greu de imaginat ce intelege ea din ce vede, e ca si cum ar scana ceea ce este in jurul ei. Vederea centrala este extrem de importanta pentru ca ea ofera creierului o informatie buna, de durata, pe cand informatia oferita de vederea periferica este fara valoare si folos.

Astfel, in cadrul programului NACD in care este inscrisa Raisa, avem activitati prin care stimulam vederea centrala, iar rezultatele, desi foarte mici, isi fac aparitia. Una din aceste activitati este urmarirea in conditii de intuneric, timp de 5 minute de mai multe ori pe zi a unui filmulet sau video care sa ii atraga atentia si sa o determine sa fixeze cu privirea ecranul telefonului si sa urmareasca imaginile.
Pentru ca trebuie sa facem aceasta activitate de foarte multe ori pe zi, caut mereu pe canalul Youtube filmulete si videoclipuri  care stimuleaza vederea si o atrag pe Raisa pentru a le urmari.

Si aici se opreste lista noastra. Daca mai aveti voi idei de astfel de video va rog sa mi le trasnmiteti.
Va imbratiseaza,
Cati si Raisa



sâmbătă, 9 februarie 2013

2% - Mare Ajutor

Foto: Cristian Shuca
In urma cu 3 ani am inceput un maraton.
Raisa supravietuise nasterii, convulsiilor si comei medicamentoase, era in viata dar toate astea i-au afectat grav dezvoltarea neuromotorie. Atunci am inceput terapiile pentru recuperarea Raisei si maratonul de strangere de fonduri pentru a sustine financiar aceste terapii.
Cei 2% din impozitul pe venitul anului 2011 pe care i-ati directionat pentru Raisa in contul Asociatiei "E Pluribus Unum" inseamna 35 000 lei. Cu aceasta suma speram sa sustinem financiar cele doua programe de terapie zilnica in care Raisa este inscrisa si sa facem terapia oxigenarii hiperbare, hipoterapie si hidroterapie.
Daca doriti sa directionati cei 2% din impozitul pe venit din 2012 pentru sustinerea terapiilor Raisei, puteti descarca acest formular 230:
 In format pdf poate fi descarcat de aici: http://www.mediafire.com/view/?419rrmbfkec0ih7 . Este completat cu datele contului Raisei. Persoana care doreste sa redirectioneze suma, trebuie sa completeze prima rubrica ce contine datele de identificare si sa semneze cererea, care se depune personal sau prin scrisoare recomandata, la Administratia Finantelor Publice de la locul de domiciliu.
Pentru toate eforturile pe care le-ati depus in sprijinul Raisei, pentru donatiile facute, pentru rugaciunile rostite, pentru gandurile si incurajarile pe care ni le-ati trimis, pentru dragostea lui Dumnezeu pe care am simtit-o prin voi, va multumim!
Noi doi si o minune
Foto: Cristian Shuca